Mitä bilebändi maksaa?

Onpas halpaa ja hyi miten kallista? Opi selvittämään bändin taso vertailemalla kokonaishintaa ja bändin kokoa!

Lassi Silventoinen - bilebändi

By Lassi Silventoinen

Mitä bilebändi maksaa?

Hyvä perusperiaate on että maksan 350e per soittaja ja sitten siihen n. 300e kuluja päälle. Eli nelihenkiselle bändille tulisi hintaa n. 1700e. Viisihenkiselle bändille hintaa tulisi n. 2000e. Voit verrata hintaa myös muusikoiden liksalistaan (hieman vanhentuneet työnkuvat, mutta  antaa suuntaa!).Olen seurannut keskustelua eri palstoilla aiheesta ”mitä bilebändi maksaa?” ja erittäin mielenkiintoiseksi sen tekee se, että hinnat pyörivät 600e-3000e välillä. Miten asiakkaalla on mitään mahdollisuutta tietää onko hinta-laatu suhde hyvä vai onko kyseessä huijaus?

Nelihenkinen vai viisihenkinen bändi?

Voidaan ajatella, että 5-henkinen bändi on aina ihan ok. Siinä jokaisella soittajalla on oma alueensa ja jokainen voi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Tarkoittaa siis sitä, että kitaristi soittaa kitaraa, ei laula. 5-henkinen bändi on niin sanotusti varma valinta.

”Kannattaako laittaa vähän enemmän rahaa ammattilaisita koostuvaan bändiin ja unohtaa huolehtiminen?

Onko 4-henkinen bändi hyvä? Riippuu kaikesta. Aivan kaikesta. Jotta neljän hengen bändi kuulostaisi ns. isommalta bändiltä (lue=paremmalta kuin olettaisi), on soittajien oltava ammattilaisia. Meillä neljän hengen bändiin kuuluu, laulu, taustalaulu, saksofoni, piano, kitara, basso ja rummut. Miten tämä on mahdollista? Pianisti laulaa ja soittaa saksofonisooloja, basisti laulaa taustoja, kitaristi pystyy täyttämään pianon jättämän alueen kun pianisti soittaa fonisooloja. Tähän ei välttämättä kaikki pysty.

 

Harrastelijabändien kanssa kannattaa olla varuillaan

Tilannehan on siis aina ollut niin, että varsinkin tällä bilebändipuolella ammattilaisia on varsin vähän liikenteessä ja harrastelijabändejä löytyy enemmän. En sano ettei ammattilaisbändi voisi olla myös umpisurkea. Yleisön viihtyvyys on tärkein asia. Jos soittaa tiukasti, mutta ei ota kontaktia yleisöön, ei kokemus ole välttämättä kovin miellyttävä.

Miten tunnistaa ammattilaisista koostuva bändi?

Miten sitten tunnistaa ammattilaisista koostuva ja yleisöä viihdyttävä bilebändi? Yritä etsiä bändien sivuilta live-demoja, videoita (joissa on liveääni) ja asiakkaan omalla nimellä kirjoitettuja arvosteluja kyseisestä bändistä. Sivultani löydät kaiki nämä. Monilla bilebändeillä demot on tehty studiossa, jolloin kappaleita on editoitu. Tarkoittaa siis sitä että ottoja on otettu monia ja esimerkiksi lauluun on lisätty autotunea ja kompressioita, jotta se kuulostaisi hyvältä. Tunnistat kyllä onko demo tehty studiossa vai onko se tallenne keikalta, voit verrata sitä esimerkiksi demoihini. Aluksi kaikki saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta kun pitää muutaman asian muistissa bändien sivuilla vierailessa, on helppo erottaa hyvä bändi.

 

Tuuraajan tuuraajan tuuraaja

Hyvä bändi ei myöskään polje hintoja, koska samalle viikonlopulle voi (ja varmasti) tulee toinenkin keikka ja jos siitä saa paremman rahan niin sinun keikallesi saattaa tulla tuuraajia. Ei välttämättä ole huono juttu, mutta kuten sanottu ammattilaiset ovat haluttuja myös muusikoiden piireissä eli heitä kysytään paljon keikoille.

Toivottavasti​ tästä oli apua bilebändin etsinnässä!  Jos tuli kysymyksiä niin laita viestiä.